esmaspäev, 9. märts 2009

Ballaad

Ballaad on vormilt luuletus, sisult jutustus mida iseloomustab dramaatiline žüsee. Ballaadi kodumaaks peetakse Prantsusmaad.
Ballaade on kirjutatud mitmetel teemadel - ajaloo episoodid, legendid, armastus jne. Ballaadides on palju romantilisi kangelasi. Kasutatakse palju dialooge.
Tuntumad ballaadi meistrid on Johann Wolfgang Goethe, Friedrich Schiller, Aleksander Puškin.
Eesti kirjanikest on ballaade kirjutanud Jakob Tamm ja Marie Under.

Fr. von Schilleri "Kinnas" tõlge.

Õukonna ette tuleb saatjate seas kuningas Franz. Kuningas viipab rõdult ja puurist tuleb välja lõvi. Kõik on vakka. Lõvi raputab lakka ja heidab laisalt maha. Kuningas viipab taas, avaneb teine värav ja tuleb vihane tiiger. Kui see lõukoera näeb, jääb möirates seisma. Ta läigutab keelt aga muudab meelt, hiilib lõukoera selja taha ja heidab urinal maha lebama. Franz annab jälle märku, ning välja lastakse leopardite paar. Koheselt ründavad nad tiigrit, kuid tool kulub ainult käpahoop nende minema pühkimiseks. Loomade keskel valitseb viha. Välja tuleb kuningatütar Kunigund ja langetab kinda loomade keskele. Ütleb rüütel Delorgesele, et ta olevat talle koguaeg armastust vandunud. „Mine nüüd võta sealt mu kinnas” ütleb Kunigund. Rüütel läheb ilma hirmuta ja võtab kinda. Kõik imestavad. Rüütel viib kinda Kunigundile, kuid saab selle eest vaid vastu nägu. Rüütel ei saa aru, mis valesti ja ei taha enam Kunigundi.

Kommentaare ei ole: